Европа иска по-устойчива и по-чиста енергия на по-достъпни цени

Европейската комисия обяви предложението си за създаване на Европейски енергиен съюз, чрез който да се засили енергийната независимост на Евросъюза, да се гарантира сигурността на доставките и да се преодолее недостигът на енергия. 

Еврокомисарят на енергийния съюз Марош Шевчович нарече инициативата най-амбициозният план от създаването през 1951-ва година на Европейската общност за въглища и стомана. 

Българският евродепутат Владимир Уручев, който е член на енергийната комисия в Европарламента, обясни:

„Идеята за този съюз доста отдавна се говори, но тя изкристализира именно във връзка с кризата в Украйна и с огромната заплаха, че транзитът на руски газ, който минава през тази страна, може да бъде прекъснат.”

Европейският съюз е най – големият вносител на енергия в света – за около 400 милиарда евро годишно. Така покрива 53% от своето потребление. Новият енергиен  съюз трябва да укрепи солидарността и доверието, за да може държавите от общността да разчитат една на друга, особено при прекъсване на енергийните доставки.

„Трябва да се уеднаквят правилата за работа на енергийните пазари в отделните държави – членки, тъй като в момента все още, за съжаление, всяка отделна държава си има свои собствени правила. Което препятства свободното пренасяне на енергия от една страна в друга.”

Предстои постоянно разнообразяване на източниците и пътищата на енергийните доставки за Европейския съюз. Владимир Уручев посочи откъде ще идват доставките:

„Северните страни, най – вече Норвегия и Северно море. Русия, която според мен още за доста дълго време ще остане вносител на енергия за Европейския съюз.  Северна Африка – най – вече Алжир. Близкият Изток, Азербайджан, Прикаспийският регион. Транспортиране с кораби както на нефт, така и на втечнен газ и от Австралия, и от Съединените щати, и от най – далечните точки.”

Целта е Европа да получава по-устойчива и по-чиста енергия на по-достъпни цени.

„Всичките очаквания са цените да паднат надолу, а не да се повишат. Няма да е порцес на няколко дни. То очевидно ще бъде на години.”

Спестяването на енергия ще намали  вредните въздействия и така ще се минимизират ефектите върху климата.

Този енергиен съюз ще заработи в началото на следващото десетилетие. Ние не започваме от нула с обявяването на тази идея.”

Изграждането на общ енергиен пазар ще позволи енергията да е петото нещо след стоките, услугите, капиталите и хората, което има свобода на движение в Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!