Исландия се отказа от влизане в Евросъюза


Исландия оттегли кандидатурата си за членство в Европейския съюз. Това стана две години след идването на власт на дясноцентристкото евроскептично правителство, което обеща да прекъсне процеса на присъединяване към блока, започнал през 2009 г., съобщава Франс прес. Външният министър на страната е уведомил за това решение Латвия, която е ротационен председател на ЕС и която е информирала Европейската комисия.


Унгария отрече информацията на британския вестник "Файненшъл таймс", че ЕК е блокирала договора между Будапеща и Москва за разширяване на унгарската атомна електроцентрала в Пакш. Пред агенция ТАСС пълномощникът на унгарското правителство за проекта  подчерта, че договорът е бил съгласуван с ЕК и не е имало никакви оплаквания.

До средата на годината ЕС ще въведе общи показатели за постоянни проверки по границите на Шенген, насочени срещу гражданите на държави извън Общността. Това съобщи латвийският министър на вътрешните работи Рихардс Козловскис, цитиран от информационните агенции. Проверките ще бъдат основани на уеднаквени показатели за заплаха и ще бъдат извършвани в рамките на съществуващото шенгенско законодателство.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!