Великобритания първа в Европа въвежда стандартизирани опаковки за цигари


Великобритания ще стане първата страна членка на Европейския съюз, която ще въведе стандартизирани опаковки за цигарите. На опаковките ще липсват характерните за отделните производители цветове, образи или лого. Единствено името на марката ще се изписва с определен шрифт на кутията. Мярката ще влезе в сила през май 2016 година след като беше одобрена и от Камарата на лордовете на парламента в Лондон. По този начин Обединеното кралство изпреварва Ирландия, при която приетото преди месец подобно законодателство ще бъде въведено година по-късно. Преди 4 години пък Австралия направи промяна в опаковките на цигарите. Според властитe в Канбера мярката е довела до спад на броя на пушачите, макар че според производителите спадът се дължи на повишаване на данъците.

Здравето на служителите  в Европа е подложено на риск, се казва в проучване на германската фондация "Бертелсман". Ускорен пулс, високо кръвно, язва и депресивни състояния са резултат от постоянно променящата се работна среда. Ако не се въведат защитни регулации за служителите, съществува риск те да отсъстват постоянно, а индустрията да загуби милиони евро. Авторите на проучването посочват, че критериите, за които се смята, че допринасят за удовлетвореността от работата, очевидно постигат точно обратния ефект. Така например, всеки трети германец казва, че му е трудно да се справя с нарастващите изисквания на работно място.
След като целите бъдат постигнати, летвата се вдига все по-високо всеки път. Ако никой не се намеси, служителите ще бъдат постоянно преуморени, заявява един от авторите на изследването. Проучването отразява други подобни данни за страните на Стария континент. Например, Европейската агенция за безопасност и здраве при работа посочва, че свързаният с работното място стрес е вторият най-разпространен здравен проблем.  


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!