Георги Пирински: "1,8 милиарда евро са загубите от грешки за европейския бюджет"

Миналата седмица в пленарната зала на Европейския парламент е гласуван доклад за защита финансовите интереси на Европейския съюз. Докладчик по него е българският евродепутат Георги Пирински.

Според него са констатирани нарушения и в приходната и разходната част на бюджета. За 2013 година установените загуби за европейския бюджет от престъпни действия са за 309 млн. евро, но много по-големи, в размер на 1,8 млрд. евро са загубите от грешки и усложнени процедури.

"Тук е целият въпрос- как гледа ЕС на страните-членки, дали като по начало гледа кои с престъпни намерения гледат да отклонят колкото може повече средства, или като на бенефициенти, които спазват правилата, но по една или друга причина допускат отклонения. Оттук вече се питаме и кой е основният акцент- дали наказателната или съдействащата страна на Европейския съюз."
- каза Георги Пирински.

Евродепутатът посочи, че е заявил и своята позиция за това, че в докладите на ЕК не трябва да се допуска преднамереното злепоставяне на едни страни:

"Като предизвестени нарушители да не са само България, Румъния и някои други, а да се гледа кой какво докладва, защото на практика има различни страни с нарушения, и това далеч не са само България и Румъния. По-обективно да се гледа кой какво докладва, защото данните показват че има различни първенци в различните видове нарушения. А това далече не са страни като България."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!