Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието


Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието е инструмент за информация, чиято цел е да помага на държавите членки да постигнат по-ефективно правосъдие, като им предоставя обективни, надеждни и сравними данни относно техните системи за гражданско, търговско и административно правосъдие.

„Ефективната правосъдна система е основен стълб на всяка демокрация. Ре формите в системата на правосъдието имат ключова роля за утвърждаване на общите ценности на Съюза и за създаване на благоприятната инвестиционна среда, от която се нуждаем за постигането на устойчив растеж“, заяви Вера Йоурова, комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете. „През 2014 г. повечето държави членки провеждаха реформи в правосъдните си системи и Комисията приветства и подкрепя техните усилия. По-ефективните правосъдни системи ще доведат до повишаване на взаимното доверие между държавите членки. Съзнаваме, че е нужно време, за да дадат резултати реформите в системата на правосъдието, но виждаме някои обнадеждаващи признаци в новото Информационно табло. Уверена съм, че държавите членки ще провеждат реформите решително и неотклонно“.

Информацията подпомага европейския семестър — годишния процес на координация на икономическите политики в ЕС. Заедно с оценките за отделните държави, Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието спомага да се идентифицират потенциални слабости и да се насърчат държавите членки да провеждат, където е необходимо, структурни реформи в областта на правосъдието.

За целите на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието правосъдната система потърсихме за коментар евродепутата Емил Радев.

Информации за дейността на Европейския парламент.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!