Умерената инфлация, а не девалвацията на еврото ще стимулира европейската икономика

Струва ми се, за първи път сме свидетели на съзнателна, провокирана и при това официално обявена девалвация на  общоевропейската валута – операция, инсипирирана от ЕЦБ, която цели, най-общо казано,  да стимулира европейската икономика. 

Доколко това е така, и, тъй като е известно, че всяко действие има равно по сила и посока противодействие,  цъкат ли някъде в този план скрити бомби?  Наистина ли този похват ще се яви като катализатор, или детонатор за икономическото развитие? 

Подчертавайки, че визираме икономиките от еврозоната, започваме разговора с финансовия анализатор Светозар Гледачев.

Светозар Гледачев:  Целта е, че след кризата от 2008 година американската икономика отново е във възход – с 3.8 % ръст само за миналата година, докато европейската е с минимален растеж от по-малко 1 процент.  Просто, колкото да не се каже, че сме потънали „под нулата”.  Българската, като част от европейската – също е с нисък ръст.  Точно това е планът на ЕЦБ – грубичко казано „напечатване на пари”  - пускат  се облигации, чието изкупуване влага повечко  пари  в обръщение, за да може да се създаде инфлация в Еврозоната. Иначе, в момента тя се радва на дефлация, което  за хората  с пари е добре,  но за икономиките – не е.  В Световната икономическа мисъл се смята, че  инфлация от около 2% е стимулираща и това е целта на ЕЦБ.

Репортер: Да опростим специфичната  терминология на по-разбираем език – какъв ще е реалният ефект ? За хората, за икономиките?

Светозар Гледачев: Еврозоната и Европа изобщо не е единна – промяната ще е положителна за добрите страни като Германия и малко други, но ще е лоша за закъсалите държави  като Италия, Гърция, Испания и отчасти Франция.  Тоест, тези проблеми няма да се усетят сега, а след определено време,  може би година – година и половина.  Има опасност това да доведе до още повече „закъсване” на тези икономики и да се наложи да им се отписват кредити. Само че, в дългосрочен план, ако се задържи  дълго тази политика, тя ще е вредна за целия ЕС, защото ще свие и покупателната способност и въобще прави „второ-трето дивизионна”  европейската икономика.

Репортер: България все още е извън зоната на общоевропейската валута – как тази девалвация резонира у нас, върху обикновения българин?

Светозар Гледачев: Ние също имаме нужда от инфлация, за да имаме растеж. Обаче, в момента, всичики стоки, които са долари – поскъпват.  Това е цялата китайска стока,  климатици, перални, техника, някои вече се оскъпиха с  по 16%, което  удря обикновения потребител.  Икономиката винаги има две лица – тези, които са теглили кредити  в долари (те са малко, впрочем в България) – те ще губят, изобщо, не доларът се покачва – еврото пада.  Това е  целта на ЕЦБ – за да може да се генерира ръст в икономиката и увеличение на доходите, а не постоянна девалвация на еврото, както става досега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!