Опити за нормализиране на отношенията между ЕС и Куба


Върховният представител на Европейския съюз за външните отношения и сигурността Федерика Могерини е в Куба  с натоварена програма в рамките на процес на нормализиране на отношенията между Брюксел и Хавана, предаде Франс прес.
Могерини е първият европейски представител от такъв ранг, посещаваш острова от началото на преговорите между ЕС и Куба. Днес й предстоят срещи с кубинския външен министър и с министъра на икономиката, отговарящ за подетите през 2008 г. от президента Раул Кастро реформи. Среща с Раул Кастро не е обявена, но не е изключено да има.  Пак днес Могерини ще разговаря с кардинал Хайме Ортега, който оглавява кубинската църква.  Вечерта ръководителката на европейската дипломация  се очаква да даде пресконференция.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, това ще доведе до дълготраен спад от  2.2% на брутния ѝ вътрешен продукт, (БВП), който ще бъде достигнат до 2030 г. Тези загуби не могат да бъдат компенсирани единствено чрез сключването на споразумение за свободна търговия между Лондон и бившите му партньори от ЕС, показва проучване на тинк-танка Open Europe, цитирано от "Ройтерс".

При най-добрия сценарий Великобритания ще се включи в европейската зона за свободна търговия, ще осъществи амбициозна програма за дерегулация на икономиката си и ще сключи възможно най-много споразумения за свободна търговия с останалата част на света.

Тази ситуация в дългосрочен план ще повиши БВП на страната, но ще направи британските работници уязвими заради повишената конкуренция от страни с по-ниски разходи за труд.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!