ЕП одобри система за автоматично сигнализиране при пътни инциденти. Българският опит


ЕП одобри въвеждането на системата eCall за автоматично сигнализиране при пътни инциденти и предстои разговорите със страните-членки скоро да започнат.
Електронна система за безопасност eCall, която автоматично набира номера за спешни случаи 112 при настъпване на сериозно пътно транспортно произшествие, информира спасителните екипи за точното местоположение на катастрофата. Информацията се изпраща само при сериозно произшествие и при активиране на въздушните възглавници. Тогава на спасителните служби се изпраща стандартен набор от информация в съответствие със системата във всяка една страна.
Датата на въвеждането е 1 октомври 2015 година, но най-вероятно срокът ще бъде отложен, за да бъде въвеждането на системата надежно.

Идеята новите автомобили да бъдат оборудвани със системата има своите противници. Защо е важно прилагането й?
Авторът доклада на ЕП Олга Сехналова говори за нуждата от системата, защитата на личните данни и цената за потребителите - от портала на ЕП.

Европейският парламент много пъти е казвал, че системата трябва да се въведе възможно най-бързо, но Съветът с оглед на готовността на инфраструктурата иска по-голямо отлагане. Целта на системата е спасяване на човешки живот. И това трябва да помним - за около 2 500 спасени живота по пътищата на ЕС.

България е една от 6-те страни, в които проектът за тестово внедряване на системата eCall е успешно приложен. Страната ни може да покаже добри практики на всички останали страни от ЕС, заяви Анди Руук, координатор на проекта HeERO 2 за тестово въвеждане на системата eCall за автоматично известяване на службите за спешна помощ при пътни инциденти.

Сред организациите, участвали в проекта, е Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, която в сътрудничество с Министерството на здравеопазването,  БЧК и Българска асоциация за закрила на пациентите, е разработила "сешното здравно досие", което да бъде въведено заедно със системата eCall. Подробностите от разговора на Валерия Николова с Владимир Тодоров от асоциацията. Пред "Хоризонт" и "Евранет +" директорът на дирекция "Национална система 112" към МВР Стоян Граматиков оцени като успешно българското участие в проекта и ефекта от прилагането на системата за спешните екипи при спасяването на човешки животи.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!