Мястото на България в доклада на ЕС в областта на правосъдието

Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г., в което се съдържа обзор на качеството, независимостта и ефикасността на правосъдните системи на държавите членки.  Там са събрани данни от различни източници, предоставени от Европейската комисия за ефикасност на правосъдието и на Съвета на Европа, която събира данни от държавите членки. В него се използва също така информация, получена в рамките на тясното сътрудничество с Европейската мрежа на висшите съдебни съвети.

България е сред първите 5 държави в ЕС по срок на правораздаване при спорове по търговски, граждански и административни дела. Това сочи докладът на ЕС, каза Боян Магдалинчев, заместник-председател на Върховния административен съд:

"Тук не са включени индикатори от наказателното правораздаване. По индекс на ефективност България е на седмо място. По бързина на разрешаване на административни дела на първа инстанция сме на пето място."


По изоставащи дела страната ни е на трето място в Евросъюза. Сред по-слабите за България показатели са електронното правораздаване и бюджетът за съдебната система и правна помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!