Европейският енергиен съюз - един от ключовите приоритети на ЕС и стратегическото място на България в него


На среща на върха в Брюксел, европейските лидери подкрепиха идеята за създаването на Европейския енергиен съюз. Според председателят на Европейския съвет Доналд Туск, „това е първата стъпка за създаването на подобен съюз. Всички лидери се съгласиха да се засили прозрачността на газовия пазар, която да спре злоупотребата на доставчиците, така че те  да нямат възможност да нарушават европейското законодателство, намалявайки енергийната сигурност на съюза“, добави Туск.

Идеята за учредяване на Европейския енергиен съюз не е нова, но след изстиването на отношенията между Европейския съюз и Руската федерация, което се наблюдава след анексирането на Крим, възникнаха някой страхове, свързани с енергийната независимост на ЕС. “Енергийният съюз е нещо, което отдавна трябваше да се случи. Това е политически проект“-категоричен е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

България се явява като една от основните причини да се заговори усилено за създаването на такъв съюз, тъй като тя е сред шестте страни-членки, които имат само един източник на природен газ. В продължение на 25 години, за  нас това беше Русия. Именно поддържането на този монопол е причината, днес българите да плащаме най-скъпия природен газ в целия Европейския съюз. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира плюсовете и минусите от създаването на Европейския енергиен съюз.

Новини от Европейската комисия.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!