Светослав Малинов за споразумението за свободна търговия ЕС-САЩ

Автор:



Евродепутатът Светослав Малинов коментира  споразумението, което породи критики, но намери и привърженици.
Става дума за споразумение между ЕС и САЩ за търговия и инвестиции. Това е най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството. Става дума за колосални цифри. Прави се  опит да се ксключи такова споразумение - абсолютно задължителен. Ако ЕС и САЩ не се опитат да го сключат, това е голяма отговорност към следващите поколения.

Това е най-прозрачното споразумение, което можете да си представите. Но заплахите са на няколко нива. Едното е свързано със стандартите, които двете страни имат. И те не са само за ГМО, за ГМО  проблем няма да има - те са за куп продукти. Категорично отхвърлям съмнението, че високите стандарти на Европа ще бъдат накърнени. Остават в сила по-високите стандарти. Т.е. европейските стандарти са запазени, там където по-високият стандарт е на САЩ ще стане задължителен и за нас.
Не можем да избегнем правната терминология, обаче,  но си го представете като арбитраж, който е изведен извън рамките на националните държави за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор. Това нещо е практика, за мен, която съдържа огромни рискове.
 
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!