Марио Драги: Вече има ефект в еврозоната от програмата на ЕЦБ


Програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка ще подпомогне икономическото възстановяване на еврозоната. Това уверява нейният президент Марио Драги, цитиран от Ройтерс. В изказване пред представители на италианския парламент той подчерта, че  вече има доказателства за ефекта от схемата. По време на посещението си в Рим Марио Драги призова за пореден път правителствата на държавите членки на еврозоната да пристъпят към провеждането на структурни реформи. Той приветства опитите на Италия да помогне на търговските банки да намалят лошите кредити за милиарди евро, които възпират кредитната активност и представляват пречка пред икономическото възстановяване, но поясни, че е необходимо да бъде намерено бързо решение на проблема с лошите кредити в цялата еврозона.

Банковите депозити в Гърция са намалели с над 7,5 милиарда евро през февруари, увеличавайки допълнително напрежението в разклатената финансова система на страната, съобщава Асошиейтед прес.Според данни на гръцката централна банка, частните и фирмените депозити са се свили до 140,5 милиарда евро.

Правителството на Алексис Ципрас обеща да представи на кредиторите подробен план за реформи най-късно в началото на следващата седмица, като се откаже от тези от тях, които спъват икономическия растеж, припомня агенцията. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!