Носителят на наградата "Сахаров продължава да лекува и няма политически амбиции

Снимка: europarl.europa.eu


Всеки път, когато в обществото се появи зло, това общество е длъжно да се мобилизира и да се бори срещу злото, каза носителят на наградата "Сахаров" на Европейския парламент за миналата година доктор Денис Мугвеге  в нитревю за телевизията на Европарламента. През 1998г. 60-годишният гинеколог основава клиника в Демократична република Конго, където лекува жени - жертви на сексуално насилие.

Това, което ме мотивира да продължавам са другите. Като казвам другите имам предвид жените, които лекуваме. Това са смели жени. Всеки ден ни учат, че не искат да се оставят да бъдат победени, въпреки преживените жестокости, каза доктор Мугеве в интервю за телевизията на Европарламента.

Изнасилванията на жени започват веднага след геноцида в Руанда, обясни докторът и добави:

Когато хората извършват изнасилвания и знаят, че в крайна сметка няма да има никакви последици за тях, макар и да са извършили военни престъпления или престъпленията срещу човечеството, това зло продължава. Вярвам, че днес най-добрият начин е наистина да хванем бика за рогата и да можем да преследваме и наказваме извършителите на тези престъпления.

На въпрос дали един ден иска да се захване с политика, Доктор Мугвеге отговори, че той е преди всичко гражданин, действа като гражданин и няма политически амбиции. Той изрази надежда, че положението на жените в родината му все пак може да се промени.

Кагато си представим Конго в бъдеще, не го виждам без тези жени активистки, които са преживели жестокости, но са станали по-силни от всякога.  Казвам си, че те са надеждата на Конго и че трябва да продължаваме да се борим редом с тях.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!