Напредъкът на България по изпълнението на Директивата за отпадъчни води е незадоволителен

Повишаване капацитета за мобилизиране на гражданското общество  в селските райони за устойчиви услуги по водоснабдяване и санитария. Над този проект работят в последните 18 месеца от фондация „Земя завинаги“.
Той е финансиран от Българо-швейцарската програма за развитие, Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Целта е предоставянето на питейна вода с високо качество и хигиенично управление на отпадъчните води и в най-малките населени места, като включените в проекта. 


Как обаче напр. в селата Дълбоки, Ягода и Сърнево върви изпълнението на европейското законодателство по управление на отпадъчните води? Доколко те са предвидени в българското изпълнение на Рамковата директива за управление на водите? И колко ще струва това, разяснява изпълнителният директор на "Земя Завинаги" Диана Искрева.


Генералните изводи са, че се правят неправомерно високи инвестиции в неефективни пречиствателни съоръжения. Гледа се с пренебрежение на прилагането на иновационни и ефективни системи като децентрализирани модули, изкуствени влажни зони, лагуни, филтри и др. за пречистване на отпадъчни води. Не се гледа сериозно на мерки и технологии за намаляване на потреблението на питейно-битови води, на използването отново на пречистени отпадъчни води. И най-важното: не се прилага опитът на други държави-членки на Европейския съюз. А като цяло от 2005 до сега напредъкът по изпълнението на Директивата за градските отпадъчни води е незадоволителен, сочат от единственото у нас НПО, посветена на водата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!