Месец март - богат на събития и важни решения за ЕС

Снимка: БГНЕС

Европа и светът останаха потресени от самолетната катастрофа с германски самолет в Южна Франция. Шокираща беше и новината, дошла след анализа на записите в „черната кутия” на самолета, а именно, че вторият пилот умишлено е свалил машината. Ето защо се заговори за промени в правилата на полетите. Международната организация за гражданска авиация към ООН настоя за редовни проверки на физическото и психическото здраве на пилотите. В същото време големите германски авиокомпании възнамеряват да въведат правило, според което в пилотската кабина винаги трябва да има най-малко двама души.

И през този месец в обсега на европейското внимание беше кризата в Украйна. Планът за отпускането на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия държава, беше одобрен от евродепутатите. ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза, съобщават от ЕП.

Финансовите министри от Европейския съюз постигнаха споразумение по детайлите на плана "Юнкер", предвиждащ инвестиции в европейската икономика на стойност 315 млрд. евро. Първите страни членки, които се присъединиха към плана, са Франция, Испания и Германия. Те ще подпомогнат финансирането на проекти в своите страни чрез националните банки за развитие. Ще се разчита много и на частните инвестиции. За да бъдат насърчени обаче те, са необходими мерки за намаляване на бюрократичната тежест. Трябват и конкретни гаранции - коментира Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. По думите й, концепцията на плана "Юнкер" е не просто да се "събудят" парите в банките, а това да стане чрез качествени проекти и работа с органите на властта както на национално, така и на местно ниво.

Европейската комисия представи пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане като част от амбициозната си програма за борба с избягването на данъци от предприятия и с вредната данъчна конкуренция в ЕС. Основен елемент на този пакет е предложение за въвеждане на автоматичен обмен на информация между страните-членки. Смята се, че избягването на данъци от предприятия лишава бюджетите на страните от ЕС от милиарди евро годишно. Затова повишаването на прозрачността и сътрудничеството е изключително важно в борбата срещу агресивното данъчно планиране и неправомерните данъчни практики - коментира комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Безопасни ли са европейските пътища? Изготвената от Комисията статистика показва, че през 2014 г. е отбелязано незначително подобрение по отношение на безопасността. Представяйки данните, европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц заяви:

"През 2014 г. общият брой на загиналите по пътищата в 28-те държави от ЕС е бил 25 700. Макар те да са с 5700 по-малко от жертвите през 2010 г., броят им далеч не отговаря на поставената цел. Трудно е да приемем тъжния факт, че всеки ден по европейските пътища загиват близо 70 души, а много други са тежко ранени. Зад тази статистика се крият съпрузи, родители, деца, братя и сестри, колеги и приятели, които са загубили близък човек. Не бива да забравяме, че пътната безопасност се постига с цената на бдителност и непрестанни усилия, които трябва да задълбочим, така че до 2020 г. жертвите при пътнотранспортни произшествия да бъдат намалени наполовина".

Данните за отделните държави показват значителни различия в броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в ЕС. Най-ниска е тяхната численост в Малта, Холандия, Швеция и Обединеното кралство, където по пътищата загиват по-малко от 30 на един милион души. За разлика от тях жертвите при пътнотранспортни произшествия в четири държави - България, Латвия, Литва и Румъния - са над 90 на един милион.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!