Нова платформа за обмяна на опит ще улеснява управлението на инвестициите на регионалната политика


През изминалата седмица Европейската Комисия пусна в действие нова платформа, с помощта на която държавните и общински служители от цяла Европа ще могат да обменят опит и добри практики, за да усъвършенстват управлението и насочването на инвестициите от ЕС. Програмата  се нарича PEER 2 PEER и е част от по-голяма инициатива за пълноценно оползотворяване на потенциала на регионалната политика за създаване на заетост и осигуряване на устойчив растеж. Това е в съответствие с целите, определени в стратегията „Европа 2020“ и новия инвестиционен план на Евросъюза в размер на 315 млрд. евро.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу посочва икономическото значение на платформата PEER 2 PEER. По думите ѝ, едно от най-ценните действия, които Комисията може да направи е да улесни обмена на добри практики между страните-членки и регионите. Тя посочва и, че това е нов подход - свързващо звено между експертите по кохезионна политика в държавите и регионите, благодарение на което те ще открият колеги, за да споделят много конкретни изследвания, които са направили в специфични области.

Как обаче се е стигнало до разработването на платформата PEER 2 PEER?  Тя е в отговор на конкретни искания от страна на органи на публичната администрация от цяла Европа за подкрепа в управлението на проекти и инвестиции в най-разнообразни области - от Информационно-комуникационните технологии до проблемите с енергийната ефективност.

Ръководителят на отдел в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия  Паскал Бойманс уточнява защо се е стигнало до появата на PEER 2 PEER. От думите му става ясно, че е направено проучване преди около година и половина и заключението е, че в основните области всичките 24 000 души персонал работят в управлението на Европейския фонд за регионално развитие и на Кохезионния фонд, което, според Бойманс е доста внушителна цифра.

Самата подкрепата в рамките на новата платформа ще бъде оказана чрез краткосрочно командироване на експерти, посещения за обмяна на опит и семинари. Според проучването 90 % от интервюираните имат интерес към учене от партньори, а 50 % посочват конкретни потребности от изграждане на капацитет.

Витория Алиата ди Вилафранка от Главна дирекция „Регионална политика“, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и Югоизточна Европа“ посочва основните трудности при проектите. Тя споделя, че много проекти са били недобре планирани, като дава конкретни примери.

Водещ в екипа по разработването на платформата PEER 2 PEER е българинът Тодор Лазаров. Тя се изпълнява като пилотен проект, а въздействието ѝ ще бъде подложено на оценка през 2016 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!