Квотата на жените в политиката - перспективи на ЕК


Жил Липовецки, философ, казва в предговора на книгата си „Третата жена", че през втората половина на миналия век е извършена същинска революция - революцията на жените. В тази книга, публикувана през 1997 г. се защитава тезата, че няма нито едно социално сътресение в нашата епоха, което да е било толкова дълбоко, толкова стремително и толкова многообещаващо като осъществената през последните три десетилетия женска еманципация. На фона на тези грандиозни промени в женското битие се очертава една област, спрямо която се счита, че женската еманципация все още не е достигнала желаното равнище - участието на жените в управленските процеси и позиции.
Жан Клод Юнкер поиска до края на мандата на тази Европейска комисия жените в нея да сме мнозинство, каза в началото на месеца в София зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Българският еврокомисар изтъкна равенството на половете като един от приоритетите на своя мандат и обеща 40% от отговорните постове в институцията да бъдат заети от жени до края на мандата ѝ през 2019 г. В момента на 27.5 от сто от постовете в еврокомисията са наети жени, обясни Георгиева.
Според последните проучвания от 2014 г. на постовете на най-високо равнище в Брюксел стоят 15% жени, а на второстепенните позиции представителките на нежния пол са 31%.
За жените в политиката говори и писателката Мирела Иванова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!