Столтенберг: ЕС и НАТО трябва да действат заедно по отношение на сигурността


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази желание за повече съвместни действия с Европейския съюз за справяне с предизвикателствата пред сигурността, идващи от Русия и радикалния ислямски екстремизъм, предаде Асошиейтед прес. Столтенберг заяви пред Европейския парламент, че НАТО и Европейският съюз трябва да комбинират усилията си за помагане на страните членки да са по-устойчиви на хибридната война, която според Запада Русия води в Украйна. Генералният секретар на НАТО подчерта още, че ЕС трябва да помага на приятелски страни на юг и югоизток като Йордания да се борят с разпространението на ислямския екстремизъм.  
 
Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска „искрен компромис“ с международните кредитори на фона на спора между Атина и партньорите й от еврозоната за новия пакет от реформи, необходим за отключването на жизнено важни спасителни средства за страната, съобщава AFP.  
Според гръцкото правителство реформите ще помогнат за събирането на допълнителни три милиарда евро в хазната, без да се стига до намаляване на заплатите и пенсиите. Вчера Европейският съюз предупреди, че споразумение все още няма. Очаква се тази седмица представители на еврозоната да проведат конферентен разговор и да решат дали да бъде свикана среща на финансовите министри по-късно през април.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!