Кредиторите предвиждат нуждите на Гърция за тази година да надхвърлят 26 млрд.евро


Европейската централна банка е вдигнала със 700 милиона евро тавана по механизма за спешна ликвидна помощ, който позволява на гръцките банки да теглят средства от централната банка на страната, до над  71 милиарди и 700 милиона евро. Междувременно гръцки медии съобщиха, че кредиторите на страната не приемат много от новите предложения в списък с реформи представен от правителството. Те се опасяват, че повечето от мерките са надценени и че няма да донесат очакваните приходи в бюджета. Гръцкото правителство преценява, че от приватизационните сделки в бюджета ще влязат милиард и половина евро през 2015-та година и че въз основа на тези излишъци финансовите нужди на страната през тази година ще са на стойност 19 млрд. евро спрямо 21 милиарда и 700 милиона при предишната оценка. Изчисленията на кредиторите обаче показват, че тазгодишните финансови нужди на Гърция ще надхвърлят 26 млрд. евро.

Вече три години в Европейския съюз действа Механизмът на гражданската инициатива. В доклад на Европейската комисия се посочва, че за този период около шест милиона европейци са дали своя гла,с за да привлекат вниманието на европейско равнище към важни каузи.
Според Договора от Лисабон, ако дадена гражданска инициатива събере над един милион подписа в област, в която Европейската комисия има правомощия да предлага законодателство, тя трябва официално да обсъди въпроса и да публикува отговора.
За три години са получени 51 искания за стартиране на инициатива. От тях регистрираните са 31. До този момент 3 инициативи са достигнали изискваните за събрани един милион подписа, а други 12 не са успели да съберат нужната подкрепа. В момента тече събирането на подписи за нови 3 инициативи. 10 пък са били оттеглени от организаторите.
Като трудност се отбелязва създаването на системи за събиране на подписи онлайн, като в някои случаи това се е отразило и върху времето, с което те разполагаха за събиране на изявления за подкрепа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!