Илияна Йотова: "Парите за България за справяне с бежанците не стигат"

Разходите на България по бежанските вълни са 53 пъти по-големи от тези на Естония. За миналата година там са постъпили едва няколко десетки молби за убежище, а в България броят им е няколко хиляди, докато финансовите ни възможности за справяне със ситуацията остават ограничени. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова.

Целия ресурс на ЕС по проблема с бежанците и опазването на границите е пренасочен към държави, които имат граница със Средиземно море, подчерта Илияна Йотова:

"За следващите пет години по фонда за миграция и убежища България ще получи едва 10 млн. евро. Те не стигат дори само за изграждането на временни центрове за настаняване и палатките. За съжаление назад във времето няколко правителства са "проспали" този голям проблем, който ще се появи в България и в резултат ЕК взима като база за изчисление 2011 година, когато няма бежански проблем."   

Според Илияна Йотова трябва да се промени т.нар. Дъблинско законодателство на Европейския съюз, което ощетява страната и според което всеки бежанец се връща в България, ако е преминал на европейска територия през нашата граница.

Българският евродепутат предлага да се възобнови идеята за създаване на общоевропейски гранични патрули.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!