Шест милиона души са участвали в европейските граждански инициативи за три години


Важен ли е гласът на обществото за европейските политици? Въпросът бе предизвикан от оповестения през седмицата доклад на европейската комисия за прилагането на гражданската инициатива която влезе в действие на първи април 2012.

По данни на ЕК за изминалите три години шест милиона души са участвали в европейските граждански инициативи. Директорът на "Портал Европа" и експерт по европейските въпроси Юлияна Николова отчетените данни показват оптимизъм, но и необходимост от промени в прилагането на гражданските инициативи по отношение на допитванията. Все по-засилващата се гражданската активност радва, но реакцията на хората трябва да бъде подкрепяна, не само на европейско ниво, а и от националните правителства, смята Юлияна Николова.
 Анкета на "Събота 150" показва, все по- голяма гражданска активност към инициативи от подобен род. Повечето от запитаните вече са участвали в петиции и са за провеждането им и занапред. Гражданите са на мнение, че могат такива допитвания могат да бъдат инициирани и в бъдеще, като темите могат да са от дебат за състоянието на пътищата до промяна в документите за управление на МПС и темата за  състоянието на трудовия пазар.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!