Международен проект "Чуй детето - приятелско правосъдие" с българско участие


На 25 октомври 2012 Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз приеха Директива 2012/29/ЕС за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Тя се основава на Договора за функционирането на Европейския съюз и е по предложение на Европейската комисия. Директивата задължава държавите - членки да въведат в сила законовите, подзаконови и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с директивата до октомври 2015г. Директивата задължава  страните  - членки да гарантират на жертвите, че ще получават навременна и индивидуална оценка в съответствие с националните процедури, за да се определят специфичните им нужди от защита и да се установи дали и до каква степен те ще се ползват от специални мерки в хода на наказателното производство, поради особената им уязвимост по отношение на вторично и повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение”.  
  Международният проект „Чуй детето - приятелско правосъдие“ се реализира от 2014 до 2016 г. от партньори в четири европейски държави - България, Румъния, Италия и Франция, в сътрудничество с Международната Обсерватория за младежко правосъдие (Белгия).

Петте страни имат различни опити и практики за изготвяне на оценка на нуждите на детето свидетел, прилагани на национално ниво или като пилотни практики. Освен проучването на най-добрите практики във всяка от тях, той обхваща и проучване на практиките на две допълнителни страни -  Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Финландия, заради традиционните разлики между системите на тези страни и страните от Централна и Източна Европа, обяснява -р Надя Стойкова от Института за социални дейности и практики

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!