Хранителните заболявания в страните от ЕС - данни и превенция


Храните, които съдържат патогенни бактерии, вируси, паразити или химични вещества са отговорни за над 200 вида заболявания, вариращи от диария до рак. Само през 2012 г. за една година са регистрирани над 310 000 случаи на бактериални хранителни заболявания в Европейското икономическо пространство, а  304 души са починали.
Европа натрупа опит в координираната политика за справяне със замърсените храни  през 90-те години на миналия век, когато Евросъюзът трябваше да се справи с откритите в някои храни диоксини, причиняващи рак. През 1999 г. диоксини бяха навлезли в хранителната верига в Белгия чрез храна за животни, произведена със заразени мазнини. Като резултат износът на белгийски месни и млечни продукти беше забранен.
Днес ЕС прилага координиран и цялостен подход към хигиената на храните, обхващащ всички нива на хранителната верига и прилагащ прозрачна политика по отношение на хигиената за всички производители и дистрибутори на храни и фуражи.
Прави се и непрекъсната оценка на безопасността и качеството на всякакви видове хранителни субстанции чрез приемане на микробиологични критерии, приложими както на мястото на производство на храни, така и за продуктите на пазара.От регионалното бюро на СЗО в Европа обаче настояват за още по-тясно сътрудничество между отделните брънки на веригата при производството на хранителни продукти, защото данните за заболелите представляват само върхът на айсберга по отношение на реалната тежест на хранителните заболявания.
Ето защо тази година темата на  Световния ден на здравето на 7 април е безопасността на храните, а СЗО е разработила глобална стратегия за намаляване на тежестта на хранителни заболявания и токсикоинфекции.

У нас по преценка на  Министерството на здравеопазването по повод Световния ден на здравето за 2015 г.  започва промотирането на "5-те правила за приготвяне на безопасна храна". Предстои в България да бъдат популяризирани постер и озвучен на български език обучителен филм „5 ключа за по-безопасна храна“, които ще бъдат разпространени сред деца от училища и детски градини.

По темата говори проф. Веселка Дулева, началник отдел "Хранене и диететика" в Националния център по обществено здраве и анализи. Ще чуете и откъс от обучителния филм, който ще бъде разпространанен и на територията на ЕС като част от инициативата на СЗО.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!