Важността на Черноморския регион и мястото на България в осъществяването на т.нар. "син растеж"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1,2 млрд. евро е потенциалът на морския сектор на страните от Черноморския регион. По думите на европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела "Държавите от Черноморския регион трябва да си помагат една на друга, а не да растат за сметка една на друга. Трябва да се развиват партньорства и процесите между отделните страни.

По думите на Анита Ангелова, началник отдел "Стратегическо развитие на видовете транспорт" в Дирекция "Национална транспортна политика", с оглед на това, че е известна като дестинация за туризъм и отдих, България показва тенденции за устойчив растеж на превозени пътници с морски транспорт. Затова и поставените цели в следващите години са: създаването на благоприятни условия за приставане на круизни кораби, развитие на яхтен туризъм, разполагане в широкия център на градовете на пристанища за обслужване на пътници, спортно-реакреативни и бизнес зони.

За постигането на "син растеж" в Черноморския регион важно място имат партньорството и реализирането на общи проекти. На този етап България и Румъния имат два проекта. Анита Ангелова обясни, че единият е свързан с тестването на оперативната съвместимост на системите за морско наблюдение, като целта е "да се предостави информация за дейностите, извършени по море, имащи отношение към морската сигурност и безопасност, граничен контрол, отбрана, опазване на морската среда от замърсяване, търговия и рибарство.

Той е започнал през месец декември 2014 и се очаква да продължи 31 месеца. Вторият проект е за "Трансграничното морско пространствено планиране в Черно море". Предвиденият бюджет е в размер на 2 млн. евро, а срокът за изпълнение 24 месеца. При одобрение от Еврокомисията, стартът на проекта се очаква да бъде 1 май 2015. След приключването му ще бъдат изработени карти на морската територия, като ще се уточнят местата, където ще се осъществяват различни дейности по море.

Важна стъпка за интелигентния "син растеж" в Черноморския регион  има изработването на единна цифрова карта на Черно море. 

Анита Ангелова уточни, че "изработването на единна цифрова карта на Черно море е част от инициативата "Познания за морската среда 2020". Десет институции от всички прилежащи държави си сътрудничат в създаването на картата. Очаква се първата версия да бъде готова през 2016 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!