Общоевропейски протести срещу ТТИП


Троянският кон, който стана символ на гражданските протести срещу търговското споразумение между Европейския съюз и Съединените щати, днес е в България.  Протестът в София е под надслов „Да спрем троянското споразумение ТТИП”.

Всичко това е предшествано от конференция, в която се разяснява мисията на троянския кон и ефектите върху европейските граждани от подписването на трансатлантическото споразумение. Преди да дойде в София, 8-метровото съоръжение вече беше в Копенхаген, Будапеща, Дрезден, Щутгарт, Брюксел, Берлин и други европейски градове, като символ на идеята, че ТТИП може да стане троянски кон за проникването на ГМО в Европа.

Ивайло Попов от екосдружение "За Земята" обобщава опасенията на протестиращите срещу ТТИП като коментира и поведението на европейските политици по темата.

Гражданската подписка за прекратяване на разговорите за ТТИП е била отхвърлена от ЕК с неубедителни аргументи, смята той. Попов призовава за по-активен диалог по същността на споразумението, за ясен анализ какви ще бъдат последиците от него и за вслушване в гласа на гражданското общество. Той съобщава, че 18 април е определен за ден на общоевропейски протест срещу ТТИП и тогава Троянският кон ще бъде във Виена, където са планирани големи демонстрации.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!