Кристин Лагард: Възстановяването на световната икономика остава умерено и неравномерно

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Съединените щати предупредиха Европа да не разчита твърде много на износа за растеж и призоваха властите да се възползват повече от фискалната политика. В полугодишния си доклад към Конгреса,  министерството на финансите настоява, че светът не може да разчита Съединените щати да са "единственият двигател на търсенето". Всички нации се призовават да използват наличните инструменти за засилване на растежа и да не разчитат на своите централни банки. Политиците в еврозоната трябва да използват фискални политики към паричното стимулиране, което предоставя Европейската централна банка. Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че възстановяването на световната икономика остава "умерено и неравномерно". Посредственият икономически растеж може да остави милиони без работа", смята Лагард:

Растежът не е достатъчно добър. Преди шест месеца предупредих за опасността от нов посредствен растеж - нисък ръст за дълго време. Трябва да попречим това да стане новата реалност. Ръстът ще остане умерен -  както през миналата година. Развитите икономики и еврозоната се справят малко по-добре, а това е обещаващо.
 

Година след като Швейцария гласува "срещу масовата имиграция", Европейският съюз настоява за нов референдум, ако страната иска да нормализира отношенията си. Според заместник-генералния секретар на Службата за външни действия на Европейския съюз Мачей Поповски, провеждането на нов вот е "неизбежно, може би в края на 2016-та година". Швейцария трябва да "промени логиката си", смята той. "Би било полезно швейцарците да видят огромните предимства от участието си във вътрешния пазар, което приемат за даденост", каза Поповски. Миналата година те подкрепиха гражданска инициатива "срещу масовата имиграция", представена от популистката Швейцарска народна партия. В резултат се очаква да бъдат въведени имиграционни квоти през 2017-та година, включително за трансграничните работници. Швейцария иска също да предоговори Пакта от 2004-та за свободата на движение, съгласно който стана член на Шенгенското пространство през 2008 година.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!