Тристранните преговори за газа ще се проведат след допълнителни консултации


Украйна ще поиска от ЕС заем за закупуването на 6 милиарда кубични метра синьо гориво на предстоящите тристранни преговори по газа, заяви бившият ръководител на отдела за връзки с обществеността на "Нафтогаз - Украйна" Валентин Землянский, цитиран от ТАСС. В момента Землянский е независим експерт по въпросите на енергетиката. Преговорите, които първоначално бяха планирани за 14 април в Брюксел, бяха отложени за неопределена дата.
Информиран източник твърди, че според Европейската комисия все още не са изгладени всички въпроси за провеждането на нов кръг преговори на министерско равнище. Поради тази причина страните са решили да обявят техническа пауза и да проведат допълнителни закрити експертни консултации за сближаване на позициите по най-проблемните теми.

Европейската комисия няма официални причини да възпрепятства изпълнението на проекта "Турски поток", но по политически мотиви е заинтересована транзитът на газ през Украйна да продължи. Това заяви пред ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. Очевидно за някои фактори съществува изключително политическа заинтересованост транзитът през Украйна да бъде запазен", заяви Чижов. "Надявам се, че Еврокомисията няма да политизира тази тема и ще можем да си взаимодействаме по този проект", подчерта Чижов.

Между 5000 и 6000 европейски доброволци, сред които 1450  французи са отпътували за Сирия, за да се присъединят към  джихадистите, които се борят срещу режима на президента Башар  Асад, заяви европейският комисар по правосъдието Вера Юрова в  интервю за френския в. "Фигаро". На европейско ниво ние смятаме, че хората, заминали за  Сирия, са между 5000 и 6000 души, от които 1450 са от  Франция, посочи еврокомисарката, но изрази опасение, че  тези цифри може да се окажат силно подценени.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!