"Файненшъл таймс": Гърция обмисля дефолт при липса на споразумение

 

Гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, съобщава "Файненшъл таймс". Източници, осведомени за плановете на гръцките власти заявили, че правителството, което бързо привършва парите за заплати и пенсии, е решило да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение. "Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен
дефолт", казва пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал обаче да остане анонимен. "Файненшъл таймс" отбелязва, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната. Но предупреждението може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция. Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, пише оше вестникът.

  Комисията по международна търговия на ЕП ще гласува днес проект на регламент, който ще създаде система на ЕС за самостоятелно сертифициране на вносители на някои руди чрез контрол върху веригата на доставки. Целта е да се прекъсне връзката между добива на суровини и финансирането на въоръжени групировки, тъй като се смята, че извличането на суровини от конфликтни или рискови региони поражда опасността парите, които плащаме за добив, да отидат в нечисти ръце и да послужат за разпалване на насилието. Предложението на Европейската комисия е за изграждане на доброволна система, включваща ежегодното публикуване на списък от „отговорни“ компании, които внасят суровини като калай, волфрам, тантал и злато.

    Европейският съюз призовава Турция и Армения да нормализират отношенията си след изявления на папа Франциск, които разпалиха техния дългогодишен спор относно убийствата на арменци от османските турци преди 100 години, предаде Асошиейтед прес.
  Говорителката на Европейската служба за външно действие Мая Коциянчич заяви, че Европейският съюз насърчава страните "да обмислят допълнителни, съдържателни стъпки, които биха открили пътя към пълно помирение". Агенцията допълва, че в сряда в Брюксел Европейският парламент ще отбележи 100-годишнината от кланетата.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!