Европарламентът с призив за край на дискриминацията на ромите


Европейският парламент призова в резолюция да се положат повече усилия, за да се сложи край на дискриминацията и престъпленията от омраза срещу ромите. Депутатите настояват също 2 август да бъде признат като ден в памет на ромите, убити по време на Втората световна война.
В приетия вчера документ, членовете на парламента изразяват своята дълбока загриженост от надигането на антиромски настроения, изразяващи се в антиромска риторика и прояви на насилие срещу роми в Европа. Антиромските настроения са "несъвместими с нормите и ценностите на Европейския съюз" и "представляват голямо препятствие пред успешната им социална интеграция", подчертават депутатите.

Кредиторите на Гърция биха могли да проявят гъвкавост, ако гръцкото правителство извърши серия реформи, заяви испанският премиер Мариано Рахой, който досега беше привърженик на твърдата линия спрямо Атина,  съобщава Франс прес. Според него в момента основният проблем на страната е необходимостта от растеж и създаване на работни места.
 
Европейските партньори на Гърция й дадоха срок до понеделник да представи списък с приемливи реформи в замяна на последния транш от програмата за помощ на стойност над 7 милиарда евро. Списъкът трябва да бъде разгледан преди срещата на министрите на финансите от еврозоната в Рига на 24 април.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!