ЕС за вдигането на санкциите срещу Иран


Иран винаги е бил под ембарго. Предстои вдигането на тези санкции и това е причината да представлява такъв интерес.

Иран е сериозен играч. На 4-о място в света по залежи на петрол и неминуемо ще има преразпределение. В Иран в момента  бензинът струва 30 цента, но то е така, защото се дотира от държавата. Не можем да очакваме такива цени и у нас.
Начев изрази  съмнения в прогнозата на Атомната агенция във Виена, която прогнозира цена на петрола от 16-17 долара за барел през 2016 година. Към днешна дата  цената е малко под 60 долара.
Това каза Васко Начев подчерта, че историята около санкциите още не е изчистена, не се знае в каква последователност ще бъде вдигането, не се знае откъде ще се започне. ЕС обяви категорично, че е "за" вдигането на санкциите, но много е важно каква ще е позицията на САЩ. Ратификацията трябва да мине през Конгреса.

В интервю на Даниела Якова  Илиян Василев отговори на въпроса какво представлява иранското споразумение в геополитиката - това е раздвижване на една партия. Очевидно след съобщението от Женева  ще има раздвижване в Близкия изток от страна и на Саудитска арабия и на Израел. И на големите играчи САЩ, ЕС, Русия. Китай - също. Така, че всеки започна да калкулира своята игра. В света на нефта и газа роля играят и виртуалностите. Върху днешните позиции на пазара влияят и очакванията.Защото значителна част се търгува с фючърси. Василев отбеляза, че Израел има ключова роля за това споразумение , защото може да влияе по два начина - чрез влияние в Конгреса на САЩ и чрез регионалните съюзи със Саудитска  Арабия и Египет.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!