Външните министри на ЕС обсъждат нелегалната имиграция след тежкия инцидент в Средиземно море


Нелегалната имиграция ще е основна тема на заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европейския съюз,  след трагедията с потъналия риболовен кораб с нелегални емигранти край бреговете на Либия. Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос отмени посещението си в Испания, за да присъства на срещата на външните министри на страните в Европейския съюз, предаде Франс прес.   
Страните в цяла Европа, включително и Великобритания, бяха обвинени в „затваряне на очите“ за гибелта на хиляди имигранти в Средиземно море, на фона на нарастващия гняв, породен от неспособността на европейските лидери да се съгласят за създаването на нова издирвателно-спасителна мисия, пише Independent.

Европейският съюз обмисля дали да изпрати бойни кораби до брега на Либия за борба с контрабандата на петрол и оръжия, но
се опасява, че това може да насърчи повече емигранти да поемат по море с надеждата да бъдат спасени и отведени в Европа, гласи документ на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс. В него са формулирани опасенията на Европа, че спасяване на
по-голям брой хора може да стане стимул за трафикантските банди да изпращат повече емигранти на несигурни плавателни съдове.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!