Стремежът в борбата с бедността и създаването на качествени работни места

Според официалните данни на Евростат през последните няколко години повече от 21 процента от българите живеят под прага на бедността. С най-ниски възнаграждения на час е България - с 3.7 евро. За сравнение - средното почасово заплащане на труд за цялата икономика в 28-те страни от ЕС с оценява на 23.7 евро.
Създаването на заетост и качествени работни места, и преодоляването на бедността са основните приоритети за социалистите- представители в Европейския парламент.

"Групата на социалистите и демократите се стреми да наложи т. нар социален дневен ред за Европа. Става дума за създаване на работни места, които осигуряват нормален съвременен стандарт на живот на заетите хора." - заяви евродепутатът Георги Пирински.

Според него трябва да се преработят директивите за работниците, командировани в друга страна членка на Евросъюза, както и директивите за майчинството, минималното заплащане и работното време. "Много остро се поставя въпросът за равнището на бедност и това, че все по-голям процент от населението в ЕС изпада в риск от бедност, което трябва да бъде една от основните насоки в работата на Европейската комисия. Тя трябва да даде нови предложения как да се преодолее това състояние."

Големият въпрос обаче е как обикновеният човек в България да усеща наистина защита на своите интереси от политиците на местно, национално и европейско ниво, допълни Пирински.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!