Хавиер Валдивиелсо: Образите на Дон Кихот и Санчо Панса представят това, което днес е Испания

Снимка: Ирина Недева

Утре, 24-и април от 10 часа Институт „Сервантес“ ще се включи в традиционното международно четене на романа „Дон Кихот“. Всяка година четенето се организира от кръга по изящни изкуства в Мадрид чрез видеоконферентна връзка. В продължение на няколко дни почитателите на Сервантес четат романа.

И Дон Кихот и Санчо Панса представят малко или много това, което днес е Испания. Когато се чете „Дон Кихот“ и когато четем за двамата герои, можем да видим двете страни на живота в Испания – идеалистът Дон Кихот и практичната страна, хората от улицата олицетворени от образа Санчо Панса, каза директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Според Хавиер Валдивиелсо четенето на книги е обща европейска ценност: Това е една ценност в Европа. Усещането за криза по отношение на четенето мисля, че е усещане за всяко ново поколение. В Европа имаме един завършен идеал. Винаги е в криза, но съществува.

По думите му, в момента испанският език е вторият език за комуникация в света. Валдивиелсо смята, че средният европеец трябва да знае три езика – майчиния му език, английски език и трети, който да избере.

Директорът на Институт „Сервантес“ посочи още, че все още липсва обща културна европейска политика: Може би никога няма да съществува цялостна културна европейска политика, може би е невъзможно, защото европейската култура се захранва от различни култури. Това е хубавото, че с едни общи корени има едно добро културно разнообразие.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!