Обзор на водещите теми за ЕС през април

Снимка: BGNES

Европейският съюз увеличава три пъти, на девет милиона евро месечно, финансирането за средиземноморските операции “Тритон” и “Посейдон”. Решението взе на извънредна среща в Брюксел европейските лидери. Европейският съвет беше свикан след като на 19 април в Средиземно море потъна корабче с бежанци и в резултат загинаха над 700 души. Европейските лидери са на мнение, че за да се реши проблемът, трябва да се премахнат причините за бягството на хората от собствените им страни. Най-често това са война, нарушаване на човешките права, нисък стандарт на живот. Затова ще се работи политически със страните около Либия в опит да се подобри обстановката там. Ще бъде засилено и сътрудничеството между страните членки с цел разбиване на мрежите за трафик. По въпроса ще се работи с Европол и чрез разполагане на имиграционни служители в трети страни, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В началото на април Европейската комисия отпусна на България, Италия и Румъния помощ в размер на 66 милиона и половина евро от фонд „Солидарност“ за природните бедствия, сполетели ни през 2014 година. Помощта - от близо два милиона евро за България, 56 милиона за Италия и почти осем и половина млн. евро за Румъния, има за цел да покрие част от разходите за възстановителните дейности след наводненията. По-конкретно, средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за спасителните операции и за почистване на терени в засегнатите региони.

Качествените образователни системи по света се познават по резултатите и успехите на техните възпитаници, както и по тяхната реализация в икономиката на знанието. Ето защо група български евродепутати предприе инициатива за промяна в образователната ни система, така че да осигурява на младите хора равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век. В София, вицепрезидентът на ЕК и комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността Юрки Катайнен подкрепи каузата, като заяви, че в основата трябва да стои качеството на обучение на учителите, ангажираността на родителите в учебния процес, както и ролята на университети като центрове за иновации.

Европейската комисия изпрати възражение до „Газпром“, в което се твърди, че някои от бизнес практиките на компанията на централно- и източноевропейските газови пазари представляват злоупотреба с господстващо положение, в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Предварителното мнение на Комисията е, че „Газпром“ разделя централно- и източноевропейските газови пазари, ограничавайки, например, възможността на своите клиенти да препродават закупения газ през граница. Това може да е позволило на „Газпром“ да налага несправедливи цени в някои страни от ЕС. Освен това е възможно „Газпром“ да е злоупотребил с господстващото си пазарно положение като е поставял доставките на газ в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктурата за пренос на газ.

Европейският съюз обяви, че отпуска 250 млн. евро помощни заеми на Украйна, с което цялата сума за обхванатата от война страна достига до 1 милиард и 600 милиона евро. Евросъюзът обеща на Украйна политическа и икономическа помощ в замяна на реформи като част от Споразумението за асоцииране, което предизвика конфликта и срещна яростната съпротива на Русия. „Целта на макро-финансовата помощ е да помогне на спешните украински нужди, като в същото време подкрепя икономическата стабилизация на страната и програмата за реформи”, се посочва в изявление на ЕК.

Кои са най-рисковите продукти за тях и откъде идват? През 2014 г., по данни на ЕК, е била предотвратена продажбата на пазара на ЕС на близо 2500 опасни продукта - от играчки до моторни превозни средства. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви, че всеки продукт в Европа трябва да бъде безопасен за гражданите. Затова е създадена системата за бързо предупреждение за опасни продукти. Всеки ден ЕК получава информация от властите на страните-членки относно опасни продукти, които те са открили на националния си пазар. Тази информация се обменя в цяла Европа, за да може всички страни да изтеглят опасния продукт от техния пазар, коментира Вера Йоурова. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!