ЕК предоставя на Непал 3 000 000 евро спешна помощ след катастрофалното земетересение


Европейската комисия предоставя на Непал 3 милиона евро спешна помощ след катастрофалното земетересение в добавка към средствата, предложени от страни членки на ЕС, предаде ДПА.

Мобилизирал съм всички наши ресурси за спешен отговор в помощ на оцелелите и властите след тази трагедия, каза еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилиянидис.

Това, от което има най-голяма нужда, са медицински екипи и артикули от първа необходимост, каза той, призовавайки страните членки да предоставят помощ. Белгия, Финландия, Германия, Гърция, Холандия, Полша и Швеция вече са предложили спасителни екипи, системи за пречистване на вода и техническа помощ чрез каналите на ЕС. Спешната помощ на Комисията, предназначена за най-силно засегнатите райони, включва чиста вода, медикаменти, палатки и телекомуникационни средства. ЕК предлага да плати и транспортирането на помощта до Непал.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини няма да присъства на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев днес , съобщава за медиите пресслужбата на Могерини. Това ще бъде първата среща на върха, организирана в рамките на Споразумението за асоцииране.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!