България изостава в постигането на целите, заложени от ЕС в стратегията за образование Европа 2020


България изостава в постигането на целите, заложени от Европейския съюз в стратегията за образование Европа 2020. През 2014 г. 12,9% от населението между 18 и 24 години, които са с най-малко средно образование, са преждевременно напуснали образователната система. Това показват последните данни на Европейската статистически служба Евростат. Националната цел за образование в България е до 2020 г. е делът на младите хора, които не учат и не са в период на "трейнинг", да спадне до 11%. Средно за Европейския съюз поставената цел е 10% до 2020 г.  Ясон е,че имам какво да правим в нашето образование, но сега един пример от Финландия- как там правят революционна реформа в образованието, Финландия, която предприема реформа в началното и средното образование и се отказва от традиционните учебни предмети.

Паси Салберг, един от водещите педагози и учени във Финландия, световен експерт по образованието, обяснява, че децата ще се обучават по теми. Всички основни училища за ученици от 7 до 16 години ще въведат поне един мултидисциплинарен тематичен курс. Училищата трябва да научат младите хора на неща, от които те имат нужда в живота. Най-изненадващият аспект от предложените реформи е, че учениците трябва да бъдат включени в планирането на мултидисциплинарните курсове и , че ще трябва да имат глас при оценката на наученото от тях. 

Всички сме съгласни, че училището трябва да учи децата на неща, от които ще имат нужда в живота. Учебниците и учебните програми в българското училище обаче ограничават дори и по-инициативните учители. Питаме Мина Илиев - той е начален учител в 19 СОУ „Елин Пелин” в София - какво би искал да се промени в сега съществуващата образователна система

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!