Набират проекти по трансграничната програма Румъния-България

Oфициалният старт на Програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020 беше даден на 26 март 2015 г. в Белоградчик. Програмата за трансгранично сътрудничество разполага с финансов ресурс от 258,5 милиона евро и е една от първите програми, която подкрепя избираемите гранични региони в Румъния и България чрез финансиране на съвместни проекти с трансгранично въздействие. 85 % от тези средства са от Европейския фонд за регионално развитие и 15 % са национални средства - 13 % от бюджетите на България и Румъния и 2 % от бенефициентите. Това обясни заместник областният управител на Видин Огнян Ценков, който откри информационната среща, организирана от Съвместния секретариат в рамките на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество - Кълъраш, Румъния, в сътрудничество с представителите от Управляващ орган в Румъния и Националния орган в България.

Програмата за сътрудничество България-Румъния има 6 приоритетни оси:

"Добре свързани региони", където се цели да се подобрят връзките между европейската транспортна мрежа и второкласните и третокласни възли в съответния регион. Друга специфична цел е подобряване на сигурността на транспортните мрежи. Втората приоритетна ос е "Зелени региони" със специфични цели подобряване опазването и използването на природното наследство, ресурсите и културното наследство. Приоритетна ос 3 са "Безопасни региони" за подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион. Тези три оси са включени в първата покана за набиране на проектни предложения. Другите оси ще бъдат включени във втората покана през второто полугодие"- посочи Огнян Ценков.

Ще бъдат финансирани три типа дейности - "меки мерки"(срещи, обучения, семинари); инвестиционни дейности за купуване на оборудване, реконструкция и изграждане на инфраструктура и интегрирани дейности. Проектите по "меките мерки" ще се приемат до 30 юни 2015 г. Целевите групи са широкоспектърни, обясни Огнян Ценков.

Програмата обхваща 15 области, осем от България- Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Силистра и Добрич. От румънска страна са областите Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!