Агентите на "Фронтекс" не успяват да проверят всички мигранти заради рекордния им брой

Агенцията на Европейския съюз за охрана на външните граници "Фронтекс" обяви, че нейните агенти са ангажирани много заради рекордния брой мигранти и не успяват да ги проверят преди те да проникнат навътре в територията на Евросъюза.
В публикуван доклад на "Фронтекс", цитиран от Асошиейтед прес, се признава, че ресурсът на Агенцията е съсредоточен върху
"спешните грижи" за мигрантите вместо върху "проучването и придобиването на информация за техните характеристики". След
като бъдат спасени, мигрантите продължават пътя си към други страни членки, но липсата на информация за това какви хора пътуват из Европейския съюз е риск за сигурността, констатира Фронтекс.  


Европейският съюз съобщи, че ще създаде разузнавателен център за обмен на информация, който трябва да помага на страните членки в борбата срещу тероризма. Според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс контратерористичния център ще бъде създаден в рамките на Европол и ще има сравнително ограничени правомощия.
Според Тимерманс  много от държавите в Европейският съюз виждат необходимостта да работят в тясно сътрудничество помежду си, независимо от дълго спазвания принцип, че националните служби за сигурност дават информация на други само, ако получат нещо също толкова ценно в замяна. Тимерманс допълни още, че според него споделянето на разузнавателна информация няма да е лесно, особено когато става въпрос голяма държава-членка да работи заедно с по-малка, която не разполага със същия разузнавателен капацитет.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!