Украйна оказва натиск над европейските лидери да изпратят миротворци за стабилизирането на ситуацията

Украйна оказва натиск над европейските лидери да изпратят миротворци за стабилизирането на ситуацията в източната част на страната, съобщи AFP. Европейските лидери от своя страна призоваха украинското правителство да ускори антикорупционните реформи в замяна на по-близки отношения с блока, коментира Агенцията и цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск: Имате могъщ съперник, но също и много приятели. Можете да разчитате на тяхната помощ, но това няма да е достатъчно, освен ако вие самите не промените Украйна


РИА новости публикува категоричната позицията на Туск след края на срещата "Украйна - Европейски съюз": Да се изпрати военна мисия е невъзможно и този въпрос не е обсъждан в Европа. Днес говорим единствено за цивилна, а не военна мисия.

Financial Times предупреждава, че колапсът на Украйна е по-страшен за Европейския съюз, отколкото излизането на Гърция от Еврозоната. Според изданието,  евентуалният провал на европейските политици в Украйна може да доведе до разпадането на самия Съюз.

Daily Telegraph цитира председателят на управителния съвет на енергийната компания „Centrica“ Рик Хейторнтуат, очакванията на европейските лидери скоро да заместят руския газ с алтернативни източници на енергия са „нереалистични“. Според него, Европа ще остане зависима от руския газ в следващите няколко години.

Европейските лидери се опитват да намалят зависимостта на от вноса на газ от Русия, откакто украинската криза ескалира миналата година, коментира изданието. "Каквото и да иска Европа, трябва да бъдем много внимателни и прагматични към реалните измерения на проблема" казва представителятна Centrica пред Daily Telegraph.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!