През април еврозоната е излязла от продължилата четири месеца дефлация

През април еврозоната е излязла от продължилата четири месеца дефлация, сочат данни на Евростат. Това слага край на опасния период на падащи цени и съживява надеждите за икономическо възстановяване в Европа, коментира AFP. Европейската статистическа агенция е отчела 0-процентова инфлация в 19 членния валутен съюз през април след спада в размер на 0,1% от март.  АFP прогнозира, че данните ще бъдат приветствани от Европейската централна банка, която през март стартира нови мерки за стимулиране на икономиката, за да се бори с падащите цени в еврозоната.


След появилата се информация за възможно съдействие за шпионажа на американската Агенция за национална сигурност  от страна на германското разузнаване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изиска от Канцлерството в Берлин обяснение, пише Die Welt. Председателят на Еворкомисията се изказа критично по повод твърденията, че германският канцлер е била наясно със ситуацията още през 2008 г. Шпионажът и приятелството не вървят заедно, коментира Юнкер и подчерта, че не е сигурен дали и Европейската комисия не е подслушвана.

 Жан-Клод Юнкер предупреди унгарския премиер Виктор Орбан да изостави намеренията си за връщане на смъртното наказание в страната, съобщава Die Presse. В противен случай ще има „битка“, предупреди той политиците в Будапеща. Не се нуждаем от подобна дискусия, беше категоричен председателят на Европейската комисия и допълни, че Хартата на правата на Европейския съюз отдавна е затворила темата за държавите-членки на Общността.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!