ЕС може да започне да внася природен газ от Туркменистан още през 2019 година

Снимка: ec.europa.eu


Еврокомисарят по енергетиката Марош Шевчович заяви, че ЕС може да започне да внася природен газ от Туркменистан през Иран още през 2019 година. Според Шевчович изпълнението на проекта за газопровод под Каспийско море изглежда по-реално с положителните преговори между Иран и т. нар. западна Шесторка по ядрената програма на Техеран. Планът е част от стратегията на Брюксел за диверсифициране на газовите доставки и намаляване на зависимостта от Русия. Изграждането на подводната връзка ще струва около 5 милиарда долара и трябва да свърже Туркменистан с Трансанадолския газопровод, който ще доставя синьо гориво до гръцката граница. По нея до Европа ще достигат 30 милиарда кубични метра природен газ годишно.
   
През април Еврозоната е излязла от четиримесечния период на дефлация, сочат данните на европейския статистически институт. В блока с обща европейска валута е отчетена нулева инфлация през миналия месец.  Данните са в подкрепа на историческото решение на Европейската централна банка да започне през март програмата си за стимулиране на европейската икономика на стойност 1 трилион евро.

Безработицата в ЕС остава непроменена през март и април - 9.8 процента, отчитат от Евростат. Най-високите нива остават в Гърция - 25.7 на сто, а най-ниските в Германия - 4.7 процента. Тревожна е тенденцията в Италия - третата по големина икономика в Еврозоната - където безработицата се е увеличила до 13 на сто. Парадоксално, въпреки големия брой незаети лица, страните от евросюъза продължават да страдат от недостиг на кадри. Мишел Лейтън от Международната организация по труда обяснява:

Европа е изправена пред проблема със застаряващата работна сила. И всъщност ще изгуби около 22 милиона души в работоспособна възраст през следващите две десетилетия. Намаляващата работна сила означава, че бизнесът не може да е така продуктивен и конкуретноспособен.


Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!