ЕК ще реши как страните- членки ще споделят отговорността по имиграционната криза

Редица спешни мерки за справяне с имиграционната криза предлага Европейският съюз. 

Част от десетте предложения на съюза е и въвеждане на процедура за бързо връщане на нелегалните имигранти в страната, от която са потеглили, както и по-справедливо разпределение на бежанците между страните от Европейския съюз. 

Сред акцентите в мерките на предложения план са и  увеличаване от три на шест милиона евро месечно на финансирането за операция "Тритон" - общата европейската морска операция в Средиземно море, увеличено сътрудничество между организациите Европол, Фронтекс, Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) и Евроджъст за събиране на информация за начините на действие на трафикантите на хора, както и системно снемане на пръстови отпечатъци на всички мигранти при пристигането им на територията на страните членки.

 Достатъчни ли са мерките, които предприема Европейския парламент и могат ли те да гарантират сигурността по границите, за да се предотвратят още такива инциденти, отнемащи стотици човешки животи, коментира евродепутатът Филиз Хюсменова от парламентарната група на Алианса на либералите и демократите и член на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

По думите й, необходим е единен и цялостен подход към имиграцията, тъй като потокът от бежанци към Европа се увеличава непрекъснато от 2010 година насам. Евродепутатът подчерта, че причината за бежанския процес е далеч извън пределите на Европа, а именно в държави, в които се провеждат военни действия.

 „Освен това, страните, които първи посрещат бежанци, не са в добро финансово положение”, коментира още Филиз Хюсменова. Според нея, справянето с имиграционната криза е много сериозен тест, пред който е изправен Европейския съюз. Очаква се през месец май Европейската комисия да излезе с решение за споделянето на солидарността по разпределение на бежанците между страните - членки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!