ЕК отпусна близо 20 милиона евро финансова и хуманитарна помощ на Непал

ЕК отпусна близо 20 милиона евро финансова и хуманитарна помощ на Непал, съобщиха информационните агенции. Основната част от помощта ще бъде предоставена на правителството в Катманду до края на седмицата. Еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис, който посети преди дни пострадалата от опустошителното земетресение страна,  подчерта, че първостепенната нужда на хората в Непал е осигуряването на подслон. 



Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс обяви, че е увеличила операциите си в Средиземно море, където през уикенда бяха спасени над 6500 мигранти, предаде Франс прес. Действаме и за увеличаване на броя на корабите и самолетите. Поискахме и получихме потвърждение от някои европейски страни, сред които и Франция, че ще изпратят свои части, обясни говорителката на Фронтекс Ева Монкюр.
   
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис има подкрепата на премиера Алексис Ципрас и ще участва в следващата среща на финансовите министри на еврозоната, пише гръцкият вестник  "Катимерини". Варуфакис остана на заден план в екипа, който преговаря с международните кредитори, след като Алексис Ципрас извърши промени в състава му. Това стана след като финансовият министър беше подложен на сериозни критики на предишната среща на министрите от еврозоната в Рига, припомня изданието.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!