Румънското правителство предвижда иконимически растеж в периода до 2017-та година с над 3% годишно

Румънското правителство предвижда растеж на икономиката в периода до 2017-та година с над три на сто годишно, а през 2018 година ръстът на Брутния вътрешен продукт ще достигне 4 на сто. Това е записано в актуалната програма за конвергенция на Румъния, която се преразглежда всяка година и се изпраща в Брюксел, след като бъде одобрена от правителството. В програмата е записано още, че вътрешното потребление и инвестициите остават основните двигатели за икономически растеж.  мВ одобрената от румънското правителство програмама е потвърдено намерението Букурещ да приеме еврото от 1 януари 2019 година.

Икономическият климат в Гърция е спаднал до най-ниски нива за последните 16 месеца. Данните цитирани от местни медии са на гръцкия институт за икономически и промишлени изследвания. В анализа се посочва, че спада се дължи до голяма степен на рязкото влошаване на потребителското доверие. В доклада се прави и изводът, че съществуващата несигурност за постигане на споразумение с кредиторите е довела до намаляване на първоначалния оптимизъм, породил се сред домакинствата след изборите през януари, но не и сред бизнеса.

Промишленият сектор в еврозоната е продължил да нараства през април, но отчита  леко забавяне в темпа. Продължава свиването във Франция и Гърция, сочи публикуваният индекс на компанията за финансова информация Маркит.Опасенията се подхранват и от забавянето ан растежа в Германия и Ирландия.

Продължава протеста на пилотите на португалския държавен авиопревозвач ТАП, които стачкуват от петък. Авиокомпанията отмени 30 процента от полетите си.
Според пилотския синдикат в стачката участват 70-80 процента от летците, но последиците са по-ограничени заради изискването за осигуряване на минимално обслужване и тъй като компанията облекчи графика преди протестната проява. Пилотите обвиняват компанията, че нарушава вътрешно споразумение, предвиждащо в случай на приватизация да им се дадат между 10 и 20 на сто от капитала. Друга причина за протеста е,  че не са възстановени допълнителните възнаграждения за трудов стаж, премахнати през 2011 година. През ноември дясноцентристкото правителство на страната реши да обяви за продажба 66 процента от авиокомпанията след провала на първия опит за приватизация през декември 2012 година.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!