Найлоновите торбички пак във фокуса на дебат в ЕП - рестрикци или поощрения ще намалят ползването им

До четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. консумацията им трябва да спадне до 80%.

Това  предвижда директивата за найлоновите торбички, която европейските парламентаристи утвърдиха преди седмица с голямо мтнозинство. 

 Годишно  един средностатистически  европеец употребява  198 торбички, 90% от които са найлонови. Всяка от тях се произвежда  за около 5 секунди, а нейно пълно разграждане изисква стотици години. 

Според българския  евродепутат Момчил Неков разграждането на памук продължава от един до пет месеца, угарки от цигари – от една до 12 години, а пластмасовите изделия – 500 години. В България, по данни на Министерството на околната среда и водите годишно има над 1 млрд. и 200 млн.  торбички, които се изхвърлят в околната среда. 

Всеки ден  всеки човек изхвърля по една найлонова торбичка.  Законодателната резолюция гласи: всяка държава-членка има два варианта за решение. Според първия, държавата да гарантира, че на човек  на годишна база ще се падат средно по 90 торбички  до края на 2019 г. и не повече от 40 – на глава от населението до 2015 г. Това се отнася за найлоновите торбички тип „потник” – от 15 до 50 микрона. Не се отнася до торбичките без дръжки. 

Вторият вариант е държавите сами да  имат възможност да налагат продуктови такси, което означава да вдигнат налозите. Неков заяви, че  директивата ще се използва за прокарването на непропорционално високи такси, които от своя страна ще доведат до намалено търсене на тези продукти и до намаляване на работната ръка в този сектор. 

Според него решението в дългосрочен план трябва да се търси по-скоро в осведомеността от ефектите за околната среда от използването на найлоновите торбички и да се използват други, биоразградими материали. 

Такива добри примери има в  Ирландия, където още през 2002 г. въвеждат такса са всяка торбичка в размер на  15 цента и това намалява до 90% използването на полиетиленовите торбички. Във Великобритания също са въведени такси, заяви  Неков. Той изрази надежда, че в България, където през 2012 г. е спряно производството на полиетиленови торбички, ще бъде завишен контролът, който сега не е на добро ниво и че ще преминем към използване на биоразградими материали. 

Като членове на ЕС имаме права, но и задължения, които са в наш интерес като потребители, коментира българският евродепутат Момчил Неков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!