Европейската комисия ще помага на страните, изоставащи по усвояването на евросредства

Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) е един от основните финансови инструменти на европейската политиката на сближаване. Предназначението му е да спомага за отстраняване на несъответствията в степента на развитие на европейските региони и да намалява слабото развитие в най-необлагодетелстваните региони. Особено внимание се отделя на областите, които са засегнати от тежки и постоянни неблагоприятни природни или демографски условия, като най-северните региони с много ниска гъстота на населението и островните, трансграничните и планинските терени. Фокусът на днешното предаване е върху Видин- регион, определен отдавна като най-бедният и най-изоставащият в Европа. Като изоставащи са определени и близките на Видин области от съседките си Румъния и Сърбия- едната страна членка на Евросъюза, а другата в процес на присъединяване. Затова потърсихме отговор на въпроса къде отиват средствата от Европейският фонд за регионално развитие и кой определя къде да бъдат насочени те.

"Тези средства се разпределят от специална комисия, която се занимава със слабо развитите и планински региони. Заедно с румънските ни колеги ще се опитаме да направим нещо в тази насока, да се направят няколко целеви възможности. Важно обаче е самата държава да има самоинициатива и да прецени какво може да реализира. От нас се иска да създадем законови възможности чрез специализирани програми"- обясни депутатът в Европейския парламент Илияна Йотова.

България и другите държави членки, които имат проблеми с усвояването на средства по регионално развитие, ще получат експертна помощ на специално изпратени екипи от ЕК, заяви комисарят по регионално развитие Корина Крецу пред евродепутатите социалисти в Европейския парламент. Според нея България, Италия, Румъния и Словакия са сред страните с най-ниско усвояване на евросредства през програмния период 2007-2013 г. Затова са изпратени специални групи в страни като България.

Очаква се Корина Крецу да бъде в България на 28 и 29 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!