Мерки за младежка заетост и създаване на Платформа на ЕС за недеклариран труд


Най-горещият въпрос за всички европейци си остава този за работните места, заетостта и заплащането.

На своето последно заседание,  Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за увеличаване с 30% на предварителните плащания по мерки за младежка заетост. Така  1 млрд. евро ще са на разположение на държавите-членки, сред които е и България още през тази година. „... стъпка в правилната посока, но са нужни  още реформи“, коментира  евродепутатът Андрей Новаков  и допълни, че Финландия е една от страните за пример, която се справят добре с проблема с младежката безработица.

Очаква се, след одобреното от Европейския парламент предложение  да бъдат разкрити до  650,000 нови работни места за младежи на възраст между 15 и 25 години в 20 държави-членки на ЕС .

Явлението, което вреди сериозно на условията на труд, лоялната конкуренция и публичните бюджети е така нареченият  недеклариран труд. Той е една  от най-остро дискутираните теми в рамките на Европейския съюз.  Особено интензивно се обсъждат   трансграничните форми на  наемането на работа без редовни договори и регистрация на работници от Източна Европа в западноевропейските държави членки. В Европейския парламент се обсъжда позиция  по този кръг проблеми. Българският евродепутат  Георги Пирински  координира  подготовката на специален  доклад по темата.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.

         




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!