Федерика Могерини: Великобритания ще остане член на ЕС


Великобритания ще остане член на Европейския съюз, прогнозира ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини по време на посещението си в Китай. Не мисля, че в Европейския съюз ще настъпи такъв обрат, че след годините на разширяване от него да започнат да се откъсват парчета. Бъдещето на ЕС е да бъде голяма световна сила, подчерта пред студенти в Пекинския университет Могерини, цитирана от информационните агенции. 


Швейцария изрази желание да бъде включена в европейската система за географско разпределяне на кандидатите за убежище в Европа, каквато подготвя Брюксел. АФП цитира президентът на Швейцарската конфедерация Симонета Сомаруга, според която е "крайно време  в Европа да има система за разпределяне, която да действа на принципа на солидарността".
 
Австрийският канцлер Вернер Файман също се обяви за разпределяне на кандидатите за убежище в ЕС на квотен принцип, обвързан с броя на населението на държавите. Такава система ще бъде предложена на 13-ти май от Европейската комисия и трябва да бъде одобрена от Европейския съвет, който ще заседава на 25 и 26 юни, посочва Франс прес. 


Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!