Кризата в отношенията ЕС-Русия заради Украйна

По повод Деня на Европа, който беше отбелязан в целия ЕС, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е роден след края на ужасна война, а светът и днес остава непредвидим. Затова думите на Робер Шуман продължават да звучат толкова актуално днес, колкото и навремето. Искам Европа да бъде в центъра на събитията, да върви напред, да защитава своите граждани и техните интереси и да служи за образец на останалите, допълни Юнкер.

Мнозинството европейски лидери избраха знаково да не отидат в Москва за Деня на победата, 70 години след края на Втората световна война, заради действията на Русия спрямо Украйна. Въпреки това днес канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде в руската столица и ще разговаря с президента Владимир Путин за пътищата да се реши украинската криза. И двамата се обявяват за прилагане на договореностите от Минск, постигнати през февруари. 

На дискусия в София през седмицата политологът Иван Кръстев изрази мнение, че реакцията на Европейския съюз спрямо кризата на изток е продукт на степепента, в която европейците наистина разбират руската гледна точка към политическите процеси и света изобщо. Известната руска журналистка Мария Липман, гост-анализатор на Европейския съвет за външна политика също анализира въпроса за последствията от сегашната криза между Европейски съюз и Русия, като тръгва от ефектите на пропагандата и доколко тя изкривява действителната картина. Липман коментира и нови социологически данни, според които мнозинството от хората в руското общество възприемат като враг Европейския съюз.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!