ЕС ограничава използването на найлонови торбички


До четири години всички държави-членки на ЕС трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 година консумацията им трябва да спадне до 80%.

Тези амбициозни цели са заложени в директивата за найлоновите торби, която депутатите в ЕП приеха с голямо мнозинство.

С гласуваните обвърващи цели консумацията трябва да спадне до 90 торби на човек през 2019 година и до 40 торби на човек до 2025 година, което е пет пъти по-малко от средното в момента.

През 2010 година всеки европейски гражданин е потребявал по 200 торбички на година, а всеки гражданин в България е използвал 246 торбички средно годишно. Толбичката се произвежда за 5 сек., използва се за 5 мин. и се разгражда за 500 години.

В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомасите си. Маргарет Аукен - евродепутат от Дания, която е и основен носител на новите обвързващи  европейски цели каза по време на дебатите:
По време на отредените ни 4 мин. за това изказване 750 хиляди пластмасови пликове ще бъдат използвани в Европа. Тези количества показват, че нещо трябва да се промени.

Свиленградското село Мезек е едно от първите, които с решение на местните хора от години вече не се продават торбички от найлон. Кметът на Мезек Димитър Петков сподели, че местна фирма произвежда платнени торбички с надпис "ЕКО". Местните хора, туристите купуват от тези торбички  за спомен и така не използват найлонови. Децата много активно се включват в опазването на селището чисто.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!